RSS

1.4 Kepentingan Kajian

05 Apr

Kajian terhadap bahasa figuratif ke atas sajak-sajak Usman Awang ini akan memberi manfaat kepada orang ramai, khususnya para pelajar dan peminat sastera. Dengan kajian ini juga diharapkan ia akan dapat memupuk semangat kecintaan terhadap kesussasteraan khususnya sajak. Selain itu, dengan adanya kajian ini juga, pembaca akan lebih memahami bentuk-bentuk bahasa yang digunakan di dalam penulisan sajak. Kajian ke atas sajak-sajak Usman Awang telah membuktikan penyair berjaya mengeksploitasi kemungkinan bahasa untuk menerbitkan keindahan dan kesegaran terhadap sajak-sajaknya.

Dalam pada itu, pembaca secara tidak langsung akan mengenali teknik-teknik penulisan sajak serta keragaman bahasa yang diperlukan untuk menghasilkan sajak-sajak yang bermutu. Penggemar-pengemar sastera akan menyedari betapa kekangan bahasa itu tidak menjadi penghalang kepada penyair untuk mencipta sesuatu yang baru, contohnya mempelbagaikan gaya bahasa di dalam penulisan sajak. Kajian ini juga akan memberi pengajaran berguna kepada generasi muda yang ingin berkarya. Secara tidak langsung, mereka akan mengetahui serba sedikit unsur-unsur penting yang membina sesebuah sajak. Dengan itu, mereka akan dapat mengaplikasikan segala bentuk deviasi dan variasi teknik di dalam mencipta sajak yang segar dan bermutu.

Advertisements
 
4 Comments

Posted by on April 5, 2012 in 1.0 Pengenalan, Projek 1

 

4 responses to “1.4 Kepentingan Kajian

 1. Tiniey Ahmad

  April 5, 2012 at 7:27 pm

  Dengan adanya kajian ini, para pembaca akan lebih memahami bentuk-bentuk bahasa yang digunakan di dalam penulisan sajak Usman Awang.

   
  • fadzilzainol

   April 6, 2012 at 12:29 am

   Tepat sekali..dengan kajian ini kita lebih mengenali apa unsur gaya bahasa yang terdapat dalam sajak-sajak.

    
 2. nur zarra zaila

  April 22, 2012 at 5:52 pm

  betul tu…dengan adanya kajian seperti yang saudara lakukan ini, saya pasti pembaca yang tidak terdedah dengan jenis-jenis gaya bahasa pun akan mudah untuk memahaminya dan insyaALLAH dapat menarik minat mereka untuk membaca sajak dan puisi-puisi lain, agar penggunaan bahasa-bahasa puitis ini tidak ditelan zaman..tahniah saya ucapkan kepada saudara atas usaha anda…

   
  • fadzilzainol

   April 22, 2012 at 6:03 pm

   Terima kasih kepada saudari zara atas pendapat yang diberi..mendedahkan pembaca kepada gaya bahasa yang terdapat dalam puisi-puisi merupakan antara objektif kajian ini dijalankan…saya juga berharap pembaca dapat menghargai karya-karya sasterawan kita ini.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: