RSS

3.1 Metodologi Kajian

05 Apr

Kaedah penyelidikan perpustakaan

Kaedah penyelidikan perpuastakaan telah dilakukan untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan skop kajian. Dalam usaha untuk mendapatkan data dan maklumat yang berkaitan dengan persoalan kajian, saya telah memanfaatkan bahan-bahan yang terdapat di perpustakaan. Di antara bahan-bahan tersebut ialah sebuah antologi puisi moden yang berjudul Puisi-puisi Pilihan karya Usman Awang, bahan-bahan bercetak seperti buku, jurnal, latihan ilmiah dan majalah yang berkaitan dengan kajian.

Kaedah menganalisis data

Sementara itu, kajian analisi data atau teks pula merujuk kepada cara data-data itu diperolehi. Bagi mendapatkan data-data tersebut. Saya telah memilih sebuah sajak yang termuat di dalam antologi ‘Puisi-puisi Pilihan’ Usman Awang dengan meneliti aspek-aspek yang hendak dikaji iaitu bahasa figuratif metafora, personifikasi dan sedikit huraian mengenai gaya bahasa yang lain.

Konkordans

Konkordans digunakan bertujuan untuk membolehkan  penyenaraian kekerapan Sesuatu perkataan dalam puisi yang dikaji. Ia memperlihatkan konteks perkataan yang berada sebelum dan selepas perkataan pilihan.

Langkah 1

Langkah 2

Langkah 3

Langkah 4

Langkah 5

Advertisements
 
9 Comments

Posted by on April 5, 2012 in 3.0 Metodologi Kajian, Projek 1

 

9 responses to “3.1 Metodologi Kajian

 1. kulafazilajusoh

  April 6, 2012 at 5:18 am

  TERBAIK LAH

   
 2. fadzilzainol

  April 6, 2012 at 5:24 am

  Terima kasih..=)..rajin2 dtg lawati blog saya lagi..hihi

   
 3. nur zarra zaila

  April 22, 2012 at 5:37 pm

  saya merasakan kaedah yang saudara gunakan amat berkesan dan memudahkan saudara untuk mengkaji kerana saudara turut menggunakan kemudahan teknologi komputer dalam kajian ini seperti kaedah konkordans dan ini mungkin dapat menjimatkan masa…

   
  • fadzilzainol

   April 22, 2012 at 5:43 pm

   Terima kasih atas pendapat yang diberi…taniah kepada cik zara kerana dapat mengesan dan memahami kaedah yang saya gunakan dalam kajian ini dengan baik..penggunaan konkordans adalah satu cara yang mudah untuk mencari sesuatu perkataan sebelum atau selepas dalam sesuatu ayat dengan mudah..sekiranya cik zara ada membuat kajian berkaitan dengan kajian teks..bolehlah mencuba menggunakan perisian ini..

    
 4. Anonymous

  April 23, 2012 at 5:00 pm

  saya sokong pendapat nur zarra zaila tu.walaupun saya tak tahu apa itu konkordans tapi saya rasa kaedah itu memang banyak membantu saudara menjalankan kajian.tahniah dan selamat maju jaya.teruskan usaha saudara dalam memartabatkan kesusasteraan melayu..

   
  • fadzilzainol

   April 23, 2012 at 5:04 pm

   Tepat sekali apa yang diperkatakan oleh anda…konkordans sememangnya memudahkan bagi mereka yang ingin membuat kajian teks untuk mencari sesuatu perkataan…

    
 5. aisha amran

  May 1, 2012 at 4:51 pm

  nice..sgt menarik

   
 6. Dr. Zulkifli Ahmad

  May 25, 2012 at 10:40 am

  Sudah disemak. Syabas!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: